Suomen Blogimedia

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Okategoriserade

Hur privilegierad är du?

28 oktober 2016

I dagens Kuukasiliite (omöjligt att inte först säga kuukautisliite hur mycket man än anstränger sig för att få det rätt) finns det ett test man kan ta för att få reda på hur priviligerad man är jämfört med de andra som svarat på testet (tyvärr på finska). Frågorna handlar om allt mellan att ha ha kvar pengar på kontot i slutet av månaden, om att kunna köpa plåster i färgen ”hudfärg” som matchar ens egen hy, om att ha akademiskt utbildade föräldrar, att få sin kropp recenserad, att vara rädd när man promenerar hem på kvällen och så vidare.

Länge trodde jag att mina egna privilegier var förtjänta. Att eftersom jag var född i Finland hade precis samma möjligheter som alla andra och bara råkade vara lite extra duktig. Det är såklart inte så. Hudfärg, familj, ekonomi, föräldrars engagemang, sexualitet, kön, religion, kultur och så vidare är alla faktorer som påverka våra möjligheter att klara oss i livet. I USA är det ännu värre. Alla startar inte på samma linje. Det tråkiga är att de mest priviligerade oftast tror att de själva tjänat in/jobbat ihop de fördelar de har i livet. Jag antar att det är mer smickrande att se sin framgång som någonting man fixat själv, istället för att inse att man fått ganska mycket medvind eftersom man är född i rätt kön, med rätt hudfärg, med föräldrar som ger en mycket stöd och så vidare.

Ni som talar finska, vilken procent fick ni? Jag är 22 procent mer priviligerad än de andra som svarat på enkäten.

Mat jag gillar
Bo i en djungel

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply J 28 oktober 2016 at 21:54

  Mycket priviligerad, fast det var ju ingen överraskning, fick 38 %. Några frågor kunde jag kanske ha svarat annorlunda på, typ om jag någonsin känt att jag har sämre lön än mina manliga kollegor, eftersom jag inte har någon manlig kollega så blir svaret nej fast jag såklart skulle ha funderat i dessa banor om situationen varit annorlunda.

 • Reply Linn 29 oktober 2016 at 00:43

  29 %.

 • Reply Johanna 29 oktober 2016 at 00:51

  Jag fick 48%! Är inte rädd att gå hem ensam på kvällstid, för att jag bor på en liten ort. Men har inte högt utbildade föräldrar.

 • Reply Cilla 29 oktober 2016 at 01:05

  Jag fick 7

 • Reply Heidi 29 oktober 2016 at 01:21

  28 %

 • Reply a.s. 29 oktober 2016 at 01:48

  Fick 5 %. Är väldigt förvånad, tror nästan att jag missuppfattat nån fråga? En låg procent innebär väl att jag INTE är så värst privilegierad? Och det tror jag inte det minsta på. Min finska är inte så stark 😀

 • Reply S 29 oktober 2016 at 01:49

  92 %, 24 poäng. Sign. vit heterosexuell fastanställd man, dock utan högt utbildade föräldrar.

 • Reply M 29 oktober 2016 at 02:19

  Jag fick 37%, mycket medveten om att jag är priviligerad, men trodde inte det var så högt. sen bor jag på landet känner mig trygg med våra grannar och är inte därför rädd att gå hem ensam på kvällarna (lycka) men väger upp detta med att jag har sämre lön än mina manliga kollegor som utför samma jobb (inom projektledning och it – ej lycka, utan ger mig skamkänslor på så många plan gällande min egen förmåga att förhandla och min vilja att leva som en god feminist att jag inte lyckats (tydligen ansträngt mig tillräckligt) för att ändra på detta – egentligen borde företaget skämmas det vet jag men sånt här fuckar med ens hjärna)

  • Reply Peppe Öhman 29 oktober 2016 at 08:12

   Precis som du själv säger: Du ska verkligen inte skämmas och dubbelbestraffa dig själv för att företaget behandlar folk olika.

 • Reply Anna T 29 oktober 2016 at 02:32

  20% mer priviligierad. Hade haft mycket högre procent om jag hade varit gift med en vit man! Faktumet att jag inte är det inverkade på svaret på rätt många frågor…. Intressant.

 • Reply Karin 29 oktober 2016 at 03:51

  48 procent. Så högt trodde jag ändå inte att det skulle bli. Kan ha missförstått någon fråga förstås, men oberoende så fick det mig att tänka till.

 • Reply asd 29 oktober 2016 at 05:51

  2%, är inte så förvånad.

 • Reply Ida 29 oktober 2016 at 07:35

  15%. Är arbetslös och fattig, men också vit och hetero och således medfödda privilegier.

 • Reply Kira 29 oktober 2016 at 10:39

  25%

 • Reply Kanten 29 oktober 2016 at 10:49

  Jag fick 33% och tänker att det kanske var på lägre sidan. Känner mig ganska privilegierad (ett av svenskans mest svårstavade ord!) som vit heterokvinna med fast jobb. Videon som fanns i anslutning till testet var hjärtskärande. Led så med kvinnan som var tvungen att ta steg efter steg bakåt.

 • Reply Erika 29 oktober 2016 at 11:24

  Åh hade velat göra! Men kan inte ett ord finska. Eller jo, jag kan läsa på element. Hehe. Men that’s it.

 • Reply Nora 29 oktober 2016 at 13:49

  28%

 • Reply malin / en gul apelsin 30 oktober 2016 at 01:09

  Jag fick 48%! Jag har alltid varit medveten om att jag är privilegierad, men har inte vetat att det var så pass…

  (Jag MÅSTE också passa på att vara språkpolis: det stavas privilegierad! Jättemånga stavar det priviligerad nuförtiden, men det är fel! Snart ändras det kanske i SAOL, men tills dess tänker jag vara besserwisser!)

  • Reply Isa 30 oktober 2016 at 04:57

   Ja, please please Peppe! Du som är privilegiernas officiella avslöjare och visselblåsare i bloggvärlden, sprid rätt stavning också! Felstavning minskar alltid trovärdigheten och det är ju lika orättvist det, men dessvärre sant ändå.

   • Reply Peppe Öhman 30 oktober 2016 at 08:25

    Will do!

  • Reply Peppe Öhman 30 oktober 2016 at 08:27

   Skyller på sömnbrist pga baby och därav slarvig stavning.

   • Reply Isa 30 oktober 2016 at 10:33

    Tack, och jag är stum av beundran över att du alls orkar blogga med baby och sömnbrist! Varma gratulationer, ska bli spännande att följa med Majlis!

 • Reply Marina 30 oktober 2016 at 02:28

  Jag fick jättehögt resultat, något på 50 %. Fast jobb, högskoleexamen och heterosexuell spelar förstås in. Jag svarade också nej på om jag är rädd för att gå utomhus på natten. Jag har aldrig känt mej rädd där jag bor nu, eftersom det e rutter jag går är bra upplysta osv. På min förra adress var jag däremot lite rädd, för där rörde sig inte så mycket människor och det var dåligt upplyst. Sedan svarade jag tex nej på om jag måste söka efter rabatter i butiken. Jag gör det nog, men inte för att jag måste utan för att jag vill. Hade min sambo att göra testet. Han tolkade rabattfrågan annorlunda (läs: fuskade) och svarade ja på den ”eftersom han ju visst är ekonomiskt och ekologiskt lagd och köper mat med bästföre datum nära”. Annars skulle han ha fått hujsiga 97%. Summa summarum är vi tillsammans mycket mycket privilegierade. Känns galet på något vis. Är också mycket medveten om att min procent blev högre endast för att jag har en sambo. För nåt år sen skulle procenten ha varit lägre eftersom jag då betalade hyran ensam och inte var i den nu mycket fördelaktiga situationen double income no kids.

 • Reply Malin 31 oktober 2016 at 06:46

  48%

 • Reply Anna 1 november 2016 at 05:09

  21 %

Leave a Reply