Suomen Blogimedia

Tietoa mainostajalle ›
Feminism

Omvänd rasism, existerar den?

15 februari 2017

Det korta svaret: Nej. Det långa finns att läsa här.  För er som inte kan finska förklarar emeritusprofessorn vid Helsingfors universitet Timo Airaksinen varför begreppet ”omvänd rasism” är en paradox. För att kunna förtrycka någon måste man stå i maktposition. Oftast är det de som kvalar in i den rådande normen som har den här positionen. Vanligtvis de vita, heterosexuella, männen, högutbildade (obs, bara för att man står i maktposition innebär det inte att man är rasist, men man är vanligtvis en del av en förtryckande kultur vare sig man vill det eller inte).

Maktpositioner är också relativa, i vissa situationer kan man vara gay och ändå sitta i en maktposition. Ta till exempel Milo Yiannopoulos som är homosexuell, men också har en jättestor plattform (bland annat Beitbart) att sprida sina budskap på. Samtidigt kan en vit heterosexuell man bli sjuk eller arbetslös och på så vis förlora sina privilegier. Jag står i maktposition på många sätt: jag är vit, jag är högutbildad, jag har ganska stora plattformer att tuta ut mina åsikter i osv. Ni fattar såklart. Poängen är ändå att en strukturellt mindre priviligerad grupp kan inte förtrycka en mer priviligerad.

Folk som använder begreppet ”omvänd rasism” är rädda för att förlora sina egna privilegier. De är så vana vid sina fördelar att de tar dem som självklara och ofta självuppnådda. Att de klarat sig så bra i livet för att de är så duktiga, inte för att de haft det lättare än många andra. Man kunde säga att priviligierade är av vårt samhälle curlade människor. Privilegier är ofta medfödda (hudfärg, sexualitet, kön etc). Diskrimineringsombudsmannen (kvinnan) Kirsi Pimiä säger: Att alla alltid behandlas på samma sätt främjer inte jämlikhet. Detta eftersom alla inte börjar från samma linje.

Att en förtryckt grupp får fördelar som att till exempel bli inkvoterade handlar alltså inte om omvänd rasism (för det existerar ju inte), snarare om att man försöker ge skjuts åt en förtryckt grupp så den ska nå samma linje som den priviligerad. Lätt som en plätt!

5inistagram på Insta: Jag behöver feminismen
Allt är politik, också normen
0

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Annika 15 februari 2017 at 20:48

  Bra förklarat. När det handlar om rasism tycker jag ändå allt blir suddigt och komplicerat. Det är så mycket med rasismen vi (de flesta för det mesta) inte vill eller kan se eller erkänna: våra egna privilegier (snarare än vår individuella kompetens), att det delvis är en rasfråga att bli omtyckt eller respekterad, vilka omkring oss som är rasistiska eller smygrasistiska. Eller att vi själva har det i ryggraden att göra skillnad på folk och folk.

  Jag fick väl speciellt upp ögonen för infekterat det var och hur djupt det går i samband med kvinnomarscherna, hur irriterade en del av mina svarta bekanta var av dem, av hur ”vita kvinnor” plötsligt upptäckt rasism och sexism och chockats av dem, hur problematiskt det blev när svarta och vita kvinnor skulle diskutera motstånd och feminism (argt, sårat, kränkt och prata över varandra och slut på dialogen typ…). Svårt, mycket svårt.

  • Reply Peppe Öhman 15 februari 2017 at 21:16

   du har så rätt. jag tycker att det är så svårt. har så ofta blundat för mina egna privilegier. ibland känner jag mig som en hycklare när jag skriver om rasism. hur kan jag som vit veta nåt alls om det? tänker också på hur viktigt det är att ge plats. tack för bra tankar!

 • Reply Janina 16 februari 2017 at 04:16

  Det kan ju vara en fråga om hur man definierar rasism också, det du beskriver är väl snarast någon form av strukturell rasism där vissa grupper av människor har sämre förutsättningar än andra. Den ”enklaste” formen av rasism är väl den där en individ är negativt inställd till vissa andra individer bara på grund av deras hudfärg eller etnicitet. Den sortens rasism kan väl också ta sig uttryck i en mörkhyad person som hör till en minoritet och som är negativt inställd till alla i den ljushyade minoriteten (jag antar att den här ”omvända rasismen” vanligen antas rikta sig mot den ljushyade majoriteten i t.ex. USA), även om hen inte har någon möjlighet att förtrycka dem i någon större utsträckning. Jag skulle dock inte kalla det för omvänd rasism, bara rasism…

 • Reply Lotta K 16 februari 2017 at 09:58

  Hej Janina. Det är viktigt att skilja på å ena sidan rasism (och annat förtryck) som får kraft av (och hakar in i) ojämn maktfördelning i samhället, och å andra sida allmän elakhet eller dåligt uppförande. Och, det är skillnad på att sparka uppåt och sparka nedåt. Vi måste erkänna att samhället är i grunden ojämlikt.

  • Reply Peppe Öhman 16 februari 2017 at 11:18

   Tack Lotta, jag har försökt svara klokt på den här kommentaren men fick inte till det. Men nu gjorde du det med glans!

   • Reply Lotta K 16 februari 2017 at 13:11

    Du är snäll du 🙂

  • Reply Janina 17 februari 2017 at 03:42

   Jag vill förtydliga att jag inte försökte säga emot Peppe, bara ta upp ett annat perspektiv. Jag håller helt med om att det är skillnad på ojämn maktfördelning och allmän elakhet, men jag menar att båda kan orsakas av rasism i någon form och att ingendera är okej. Och jag har heller inte påstått att samhället är jämlikt, men jag skulle ändå bli förbannad om någon behandlade mig illa bara för att jag tillhör en majoritet (obs, jag anser INTE att jag som representant för en majoritet behandlas illa för att representanter för minoritetsgrupper med sämre förutsättningar kvoteras in eller annars får extra stöd). På samma sätt anser jag inte att jag som finlandssvensk har rätt att behandla finskspråkiga finländare illa för att de är finskspråkiga, eller för den delen att jag har rätt att behandla någon alls illa av någon som helst orsak.

   Jag kommer ihåg när jag hörde en mörkhyad person från Frankrike säga ”I’,m not racist, but…” Det lät lite lustigt i mina öron för hon är ju inte den typen av person som man normalt tänker sig att kan vara rasist. Men varför skulle hon inte kunna vara det?

   • Reply Peppe Öhman 17 februari 2017 at 07:31

    hej, jag tyckte din kommentar var både vänlig och tankevärd, men höll inte helt med och kunde inte riktigt formulera mig. kram och fin helg

Leave a Reply

Close
Livet & LA