Suomen Blogimedia

Tietoa mainostajalle ›
Jobb

Vad jag jobbat med

28 juni 2017

Jag blev så glad när någon skrev att det var trevligt att läsa om grejer jag jobbar med. Jag gör ju en massa småsaker som tillsammans bidrar till nåt slags oregelbunden månadslön. Det kan vara intervjuer, recensioner, krönikor, moderatoruppdrag, föreläsningar, nån enstaka radiointervju och videoklipp och så arbetar ju bloggen och poddarna på som vanligt. Ja och böcker, barnboken borde ha kommit ut och för tillfället jobbar jag på den sista korrekturläsningen av Mitt Los Angeles.

I våras hörde magasinet Trendi av sig och undrade om jag ville göra en större intervju med Paula Vesala. Jag hade samma vecka sprungit på Vesala i barnens skola och vi kommit överens om att ta en kaffe så det passade mig utmärkt med en intervju. Plus väldigt roligt att få skriva för ett finskspråkigt magasin.

Eller skriva och skriva. Trots att jag talar och skriver på finska tyckte jag att mitt skriftspråk inte är tillräckligt bra så jag skrev på svenska och så översatte min kompis Minna texten. Jag har under åren mest jobbat för finlandssvenska och svenska mediehus, därför var det så roligt att få se hur den finska sidan är. Svar: jag vet inte hur den är generellt, men Trendi var DRÖMMEN för en frilansare. Så tydliga med vad de ville ha. Det är nämligen ett inte helt ovanligt problem man har som frilansare. Redaktionerna tror att man kan läsa deras tankar eller ännu värre, har själva noll vision på vad de vill ha. Förrän man ämnar in reportaget. Alla är givetvis inte så, men det HAR hänt.

 

Reportaget fick omslaget och nu tycker jag såklart att det vore kul om ni som kan finska gick ut och köpte senaste Trendi. Här på bloggen ligger bara hälften av all text och bild. Jag måste erkänna att jag kände mig löjligt stolt över det här reportaget. Jag vet inte varför det kändes så stort att få skriva för ett stort finskt magasin, men det gjorde det.

Ni då, vad pysslar ni med just nu?

Hur får man folk att läsa tidningar?
Att mata sina negativa känslor
0

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Fager Dam 28 juni 2017 at 12:19

  Måste skaffa Trendi, ser ut som en maffig intervju 🙂 Jag ska jobba som programledare under sommaren, imorgon ska jag dra Naturväktarna första gången någonsin. Det känns stort!

  • Reply Peppe Öhman 29 juni 2017 at 10:44

   Vilket sjukt roligt sommarjobb! Du kommer att vara en guru! Ska lyssna!

 • Reply Linda 28 juni 2017 at 12:28

  Vänta, vilken barnbok, hur har jag missat det?

  • Reply Peppe Öhman 29 juni 2017 at 10:45

   Jag har faktiskt själv bara sett den som pdf än så länge, men enligt Adlibris existerar den! http://www.adlibris.com/se/bok/monster-pa-toaletten-och-andra-historier-om-kim-9789523081642

 • Reply Anna 28 juni 2017 at 14:15

  Det var jag som skrev att jag tycker det är så intressant och inspirerande att läsa om vad andra jobbar med! Är väldigt imponerad av den bredd du uppvisar i ditt arbete! Och verkligen roligt att höra lite mer om hur det är dessutom.

  • Reply Peppe Öhman 29 juni 2017 at 10:48

   Tack för att du frågade! Kändes roligt att få skriva om det. Ha en riktigt fin sommar!

 • Reply Hanna S 29 juni 2017 at 09:13

  Hej Peppe! Jag läste din blogg imorse och köpte sen Trendi på eftermiddagen 🙂 En mycket bra text! Tycker om din stil att skriva, keep up the good work här på bloggen och annanstans 🙂

  • Reply Peppe Öhman 29 juni 2017 at 10:49

   Nämen TACK! Var roligt att du köpte den OCH gillade. Nu blev jag glad 🙂

 • Reply ylva 29 juni 2017 at 13:44

  Kul med Trendi! Måste bara säga att det ändå kanske är litelite synd att du inte bara skrev reportaget själv på finska. Jag tycker att det skulle vara bra att luckra upp synsättet på det finska språket. Måste det vara så perfekt? Jag har frågat mig det länge, har aldrig du? I stockholm har jag en chef som är från Afghanistan, pratar och skriver god svenska, men inte felfri. Han skriver viktiga dokument och rapporter till landstinget på icke felfri svenska. I Finland tycker många finlandssvenskar att deras superbra finska inte är god nog. Ja jag förstår absolut att du vill vara proffsig och slutresultatet är ju underbart, men bara en tanke – jag tror att du hade skrivit en fin text själv, på ett annat sätt.

  • Reply Peppe Öhman 30 juni 2017 at 06:53

   Jag fattar verkligen vad du menar. Jag skrev också halvknaggliga rapporter på finska medan jag jobbade på UM. Men det journalistiska känns så viktigt för mig. Att varje ord och nyans ska sitta helt rätt, också för att göra den intervjuade rättvisa. Håller dock också med dig om den finlandssvenska uppfattningen att man måste tala PERFEKT finska för att överhuvudtaget öppna munnen. Ursäktar mig ständigt själv.

 • Reply L 30 juni 2017 at 00:29

  Artikelin var jättebra! 🙂

  • Reply Peppe Öhman 30 juni 2017 at 06:54

   Tack, vännen!

 • Reply Maria Waller 30 juni 2017 at 13:03

  Önskar jag kunde finska. Men barnbok får det bli när den kommer. Har flera småttingar i bekantskapskretsen som kommer att bli glada. Kul!

  • Reply Peppe Öhman 1 juli 2017 at 01:03

   Så GULLIGT av dig att du vill köpa den! Blev glad 🙂

 • Reply Anders 9 juli 2017 at 07:41

  Jag rekommenderar varmt att du börjar skriva mer på finska. Det är bara som man övar så blir det bra. Finns massvis med finskspråkiga publikationer som har bra meininki.

  • Reply Peppe Öhman 11 juli 2017 at 22:27

   Du har antagligen rätt, det känns bara som dubbelt så mycket jobb. Men antar att det blir lättare för varje gång.

Leave a Reply