Suomen Blogimedia

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Feminism

Varför kvinnan tjänar mindre än mannen

26 augusti 2017

Det finländska företaget Finlayson erbjuder alla kvinnor att betala bara 83 procent av det totala priset på sina produkter under september månad för att uppmärksamma löneskillnaderna mellan kvinnor och män i Finland. Tydligen behövdes bara en enda publicering per social media-kanal, sedan spred sig kampanjen organiskt. Eller snarare exploderade organiskt.  Inte otippat reagerade massor av män, snubbar som aldrig förr brytt sig minsta lilla gnutta om jämställdhet hade plötsligt en åsikt om diskriminering. Plötsligt var jämställdhet det enda de kunde prata om och förklara hur ORÄTTVIS kampanjen var. Föreställer mig att Finlayson lutade sig tillbaka i sin fiktiva fåtölj och njöt av att se sitt företagsnamn på allas läppar/tangentbord/hornhinnor.

Men stämmer då verkligen påståendet att kvinnans lön bara är 83 procent av männens i Finland? Innan jag ens avslutat den här meningen har det antagligen dykt upp ett antal män som ska förklara för mig att män FAKTISKT jobbar mer än kvinnor, att män är bättre på att löneförhandla och att kvinnor nu bara väljer lågavlönade yrken och därför får skylla sig själva. Maria Pettersson skriver bra om det här på Twitter, på finska. Här kommer några svar:

Män jobbar mer AVLÖNAT, kvinnor jobbar mycket mer OAVLÖNAT, vilket i sin tur möjliggör det för män med familj att jobba mer (avlönat). Om kvinnor och män delade lika på det oavlönade hushållsarbetet (för att inte tala om det emotionella arbetet) skulle säkert löneskillnaden vara mindre (här är förresten en jättebra checklista för familjen att fylla i). I vår kultur uppfostrar vi pojkar/män att kräva saker och få det de villa, flickor/kvinnor ska vara ödmjuka, snälla och kravlösa. De ska behaga, inte ta för sig. Män favoriseras också och får ofta automatiskt en högre ingångslön (en kvinnlig tradenom förtjänar till exempel i medeltal 612€ mindre i månaden än sin manliga kollega), bara för att de är män.

Kvinnliga branscher har lägre status och lägre lön, men när män tar över branschen blir den högavlönad (och vice versa). Exempel: programmerare var förr i tiden en bransch som dominerades av kvinnor och lönerna var ej speciellt höga. Det hjälper med andra ord inte att alla kvinnor söker sig till traditionellt manliga yrken eftersom en bransch med kvinnlig majoritet förlorar status och därmed får en sämre lön. Lösningen är att kvinnodominerade yrken får samma lön som mansdominerade med motsvarande längd på utbildning.

 

Feminismen ligger i handlingarna
Det finaste hon kan vara är smal

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Monika 26 augusti 2017 at 12:19

  Läste denna idag, tror detta tyvärr stämmer på flera områden https://www.wired.com/story/why-men-dont-believe-the-data-on-gender-bias-in-science/

  • Reply Peppe Öhman 26 augusti 2017 at 13:04

   herregud så bra! Tack för denna, ska tala om det i podden.

 • Reply Frido 26 augusti 2017 at 22:27

  Ja herregud.
  Kvinnorna ska ju dessutom nu ställa upp på barnafödartalko i Finland. Ingen konst eftersom man bara får ligga hemm aoch dra sig samt dricka latte på stan med barnvagn, tycker de hårt arbetande männen…

  • Reply AlandsPetra 27 augusti 2017 at 12:10

   Ja jösses va trött man blir på dessa gubbar som håller låda i vårt land (å i en massa andra länder också för den delen…!)….

   • Reply Peppe Öhman 28 augusti 2017 at 09:39

    ja, verkligen. tänker ofta: välj dina strider, men ibland måste man också ta dem, inte bara välja bort dem.

  • Reply Peppe Öhman 28 augusti 2017 at 09:27

   Precis! Så jäkla skönt att få vara leeeeedig med barn.

 • Reply Lina 28 augusti 2017 at 07:15

  Har någon räknat på vad kvinnors volontärengagemang är värt ekonomiskt? Alltså allt föreningsarbete, arbete med utstötta grupper i samhället, flyktingar osv? Där är det ju typ 95 % kvinnor enligt min tippning. (Källa: Jo, så är det visst)

  • Reply Peppe Öhman 28 augusti 2017 at 17:20

   Du har så rätt. Alla kvinnor som utöver det oavlönade hushållsarbetet vill hjälpa andra människor och jobbar som volontärer. Ibland önskar jag att alla kvinnor kunde få åka bort från männen på en vecka, eller kanske en månad, och låta snubbarna själva märka hur mycket som inte fixar sig när det oavlönade kvinnoarbetet försvinner.

 • Reply Fanny 3 september 2017 at 10:53

  Så bra checklista över hushållssysslor!! Tack för den!

  • Reply Peppe Öhman 3 september 2017 at 11:14

   Vad roligt om den kommer till nån nytta! kram

Leave a Reply