Suomen Blogimedia

Tietoa mainostajalle ›
Okategoriserade

Ekologiskt smink

28 oktober 2017

I början av sommaren gjorde jag en intervju om ekologiska hudvårdsprodukter och fick insikten om att ekologiskt smink är ungefär som ekologisk mat. Alltså produkten som borde vara normen utan prefix, medan all annan mat/smink med tillsatsämnen, kemikalier och hormoner egentligen borde vara undantaget.Att vi borde konsumera produkter som inte har en jääättelång innehållsförteckning, är ekologiskt certifierade, där ingredienserna är skonsamma för både huden och miljön. Och gärna där folk fått skäligt betalt för sitt arbete. Ekologisk smink är ofta producerat på ett rättvist sätt och även transporterade med ett hållbarhetsperspektiv. Lite förenklat, men ni fattar.


Jag är kanske lite fördomsfull, men ekologiskt smink har i min verklighet länge varit produkter som är lite sämre, och förpackade i lite fulare förpackningar, men si det stämmer inte alls. Det ekologiska smink är nu förtiden minst lika bra, plus snygg förpackning och ej skyhögt pris. Det enda jag har haft svårt att hitta är hårbalsam. Balsam är kanske något man kan vänja håret av med, men än så länge känns mitt hår strävt och tovigt utan det. Försöker att inte tvätta mitt hår så ofta, men det blir minst två gånger i veckan. Hur gör ni som tränar och bli svettiga i håret? När jag tag av mig ridhjälmen ligger håret som en andra hjälm fastlimmat på min hjässa.

Jag tänker inte kasta ut allt mitt icke-ekologiska smink och ersätta det med ekologiskt, men när det är dags att köpa nytt ska jag försöka experimentera mig fram till ett ekologiskt alternativ. Åtminstone några. Ja och på nåt plan fattar jag att det är kapitalismen hand i hand med patriarkatet som lurat i mig att jag behöver hudvårdsprodukter. Det enda riktigt nödvändiga är väl solkräm, men nu orkar jag inta ta itu med den tanken. Gillar mjuk och väldoftande hy och hår. Tipsa gärna mig om era favoritprodukter om ni har såna.

Full disclosure, detta är inte ett innehållssamarbete, men fick en del av produkterna.

Dagarna med Sonja
0

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Kira 28 oktober 2017 at 10:59

  Har också sakta men säkert bytt ut all min smink/hudvård till ekologisk/naturlig. Några favoriter: John Masters Organics (hår), Juice Beauty (älskar deras CC cream, puder, ansiktsvatten), Zuii (smink), Dr. Hauschka (Volume mascara & Lash/brow gel, helt BÄST), RMS (smink), Suki (hudvård), Better Shea Butter (Rosehip ansiktsolja)…Och sen solsprayen av samma bränd som din bild ovan.

  • Reply asd 29 oktober 2017 at 05:33

   Finner det oerhört provocerande/sorgligt och post-kolonialt att ett europeiskt företag tar en så afrikansk produkt som Shea butter och kallar sitt företag ”better Shea butter”. Some things will never change (2pac låt fejdar ut).

   • Reply Peppe Öhman 29 oktober 2017 at 17:06

    Känner mig jättedum som inte ens tänkt på det. Tack för påpekandet.

 • Reply Anonym 28 oktober 2017 at 23:08

  Bottega Verde. Deras mascara Maxim eyes är en av de bästa jag nånsin haft.
  Ps.tvättar håret e n gång i veckan och sköljer bara med vatten där emellan vid behov/om jag blivit hemskt svettig

  • Reply Peppe Öhman 29 oktober 2017 at 17:05

   Åh vad bra! Ska GENAST testa, min mascara är nämligen helt slut. TACK!

 • Reply Ninni 29 oktober 2017 at 01:25

  Lavera schampo och balsam funkar bra.

  • Reply Peppe Öhman 29 oktober 2017 at 17:05

   Tack! Uppskattar mycket. Ska testas.

 • Reply Sara 29 oktober 2017 at 04:09

  Weleda skinfood är överlägset bästa nattkrämen för en torris som mig. Använder den året runt i alla klimat. Har provat många både ekologiska och icke-eko produkter men byter alltid tillbaka till denna. Bra pris och dryg dessutom.

  • Reply Peppe Öhman 29 oktober 2017 at 17:06

   Just nu har jag så otroligt torr hy och behöver nåt som lugnar den lite. Weleda nästa.

 • Reply Fanny 29 oktober 2017 at 12:28

  Natural Beauty Shop i Sörnäs säljer både deras egna produkter och andras. Deras Coconut Shea Balsam är BÄST! I USA finns det också många bra märken, bl a Shea Moistures hårvårdprodulter är bra.

  • Reply Peppe Öhman 29 oktober 2017 at 17:07

   Snyggt att både tipsa om Finland och USA. Tack!

 • Reply Sara 29 oktober 2017 at 21:44

  Bruns frisörer har egna schampon och balsam, de är de bästa jag testat hittills!

  Maria Åkerberg har också hög kvalitet på sina produkter (finns både hud- och hårvård och smink, jag har dock inte testat sminket).

  C/O Gerds unisex deo är också en toppenprodukt!

  Kokosolja, mandelolja och jojobaolja kan man använda till det mesta om man vill hålla det enkelt.

  • Reply Peppe Öhman 30 oktober 2017 at 07:15

   Just det! Maria Åkerberg har jag hört mycket gott om! (och kokosoljan funkar jättebra tycker jag med)

 • Reply KIRA2 30 oktober 2017 at 03:33

  Precis som den andra Kira här i tråden 😀 rekommenderar jag också John Master Organics! Ganska dyrt, men dryga produkter som håller länge, speciellt om en inte tvättar håret varje dag. Schampo var det första jag bytte ut mot ekologiskt för över fem år sedan och har testat en massa olika märken. Om en vill ha en billigare variant rekommenderar jag finska Flows schampo i bit (ser ut som en tvålbit). Det kan ta en stund för hårbottnet att vänja sig (om en är van vid vanlig schampo kan det i början kännas som om håret inte blir rent) men i längden funkar produkterna åtminstone på mitt hårt (har normalt/ tunt hår). Ett ekologiskt, ekonomiskt OCH praktiskt tips, speciellt då en reser är just att ha alla rengöringsprodukter i bitform! T.ex. Madara (och Flow) har bra produkter i bit-form för ansikte och kropp, som passar min torra, känsliga blandhy (Cloadberry & Out, Cranberry & Juniper för kroppen och Blacberry White Clay för ansiktet). Andra tips eller produkter som får min röst; Everyday Minerals mineralpuder, Benecos läppstift, Couleur Caramel concealer, Cattier Paris rengöringsprodukter, Madara Nokkonen sensitive- serien för ansikte och kropp (den bästa fuktighetskrämen för torr, känslig eller blandhy), Argital Argiltubo lermask för ansikte och kropp, Salt of The Earth deodorant spray (finns också i fast form), kokosolja för borttagning av fattenfast mascara och smink, Honoré des Prés VAMP à NY Eau de Parfum och Sabé Massons fasta parfymer i stiftform. Och så sist men inte minst har jag bytt ut bomullsvadd mot en tvättlapp för ansiktet av muslintyg, som jag använder varje kväll vid rengöring (rekommenderar!!). Hittar väldigt lite om muslintyg & hudvård på svenska, men googlar en på finska ”musliiniliina” finns det en massa info. Sorry för långt inlägg, men tipsar gärna om produkter som är bra, ekologiska, prisvärda och/ eller inte hemskt dyra! Och tack för en super blogg!

  • Reply Peppe Öhman 30 oktober 2017 at 07:11

   Vilken otroligt utförlig kommentar! Tusen tack, blev jätteglad och tacksam <3

Leave a Reply