Suomen Blogimedia

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Los Angeles

Flytta hem från USA

21 februari 2018

Fråga bloggen:

”Har du skrivit något inlägg om det för med att stanna vs flytta tillbaka? Annars önskar jag ett sådant! 🙂 Bor själv i London sedan snart tre år med man å två små barn (2,5 år + 8 mån). Just nu är vi i fasen där vi typ dagligen pratar om detta. Och det är sååååå svårt tycker jag. Är jättenyfiken på hur ni resonerade om du skulle vara sugen på att dela med dig, tack!”

Bra fråga! Tycker som du att det går i faser, eller att en påverkas av människorna omkring sig. Tre-fyra familjer som vi umgicks med här flyttade hem till Stockholm i våras och det påverkade onekligen oss lite. Efter lite självanalys har jag ändå kommit fram till att orsaken till vår flytt skulle i dag handla om två saker 1) det blir ekonomiskt ohållbart för oss att bo här (lyckligtvis blir det ekonomiskt lite bättre för varje år) 2) det dåliga samvete att hålla oss själva och framförallt våra barn så långt från sina far- och morföräldrar. Vår flytt skulle med andra ord inte handla om direkt hemlängtan utan om andra orsaker. Resonerar också så här: Nu är vi i LA, lika bra att gilla läget istället för att längta annanstans.

Nu tycker jag inte att USA är världens bästa land, men vardagen här i L.A. är precis som jag vill att vardagen ska vara. Vi får jobba med exakt det vi vill, har mycket frihet och kan umgås med familjen. Det sagt är det inte alls osannolikt att jag kommer att ändra mig nån dag. Tycker att det är en fin egenskap att folk ändrar sig. Det gäller annat än flytt, som människa utvecklas en förhoppningsvis och tycker, lär sig mer och befinner sig på olika platser i livet. En stor skräck är att stagnera och fastna vid ett ”så här har jag alltid tyckt och så här kommer jag alltid att tycka”. 

Tycker för övrigt att det alltid är svårare att komma hem än flytta bort, men det är kanske ett annat inlägg. Jag är nämligen väldigt ofosterländsk av mig. Inte så att jag har något emot Finland, jag gillar så klart mitt fosterland, men blir inte extra glad när finländarna vinner nån sport, får pris inom kultur eller teknik eller någon nyhetstidning utomlandsifrån hyllar Finland.

Magic Castle: En privatklubb för trollkarlar
Vänner i Los Angeles

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Jennifer 21 februari 2018 at 23:12

  Tycker också detta är intressant att läsa om! Har haft lite blandade känslor om Sverige och inte längtat ”hem” egentligen någonsin. Men nu börjar jag eventuellt känna att det kunde vara nice att bo nära min familj. Är så avis på att de kan ses spontant när de vill och umgås massor. Sen finns det nog en poäng i att när vi väl umgås är det väldigt kvalitativt 😉

  Dock så trivs jag himla bra i Finland och det är väl först nu efter 2-3 jag börjar känna mig lite mer hemma. Så vore synd att slita upp de rötterna. Men det går lite i vågor, beroende på dag och dagsform, hehe.

  • Reply Peppe Öhman 22 februari 2018 at 07:21

   Fattar verkligen! Tänker att det kanske är en annan sak att båda flytta till ett nytt land än att den ena flyttar till den andras hemland. Säger inte att det ena är bättre än det andra, men att det är olika utgångspunkter. 🙂

 • Reply Anna 22 februari 2018 at 09:27

  Gillar också detta inlägg skarpt!

  • Reply Peppe Öhman 23 februari 2018 at 07:54

   Gläder mig mycket!

 • Reply läsaren 23 februari 2018 at 03:07

  Hur känner du inför språket? Du jobbar ju med svenskan. Kul annars att ni trivs 🙂

  • Reply Peppe Öhman 23 februari 2018 at 08:00

   Engelskan menar du? Tänker inte ens på språket när jag pratar. Däremot tycker jag att det kan vara svårt att konkurrera med journalister som har engelska som modersmål. Tycker att de har ett försprång.

   • Reply Anna 24 februari 2018 at 09:04

    Tror hen menar att ditt jobb är på svenska, skriver artiklar osv på svenska. Och nu blev jag nyfiken om du skriver mest på svenska eller även på tex finska eller engelska? 🙂 Ha en fin helg!

 • Reply Janina 25 februari 2018 at 02:19

  När Läsaren här ovan tog upp detta med språket kom jag att tänka på en sak jag ibland funderat lite över: upplever du några problem med att bo i USA och ha ett namn på Ö? Jag fattar att det här nog inte är världens viktigaste grej och säkert inte något som påverkar era beslut angående att bo kvar eller flytta, men är lite nyfiken. 🙂

  • Reply Peppe Öhman 25 februari 2018 at 07:46

   Bra fråga! Och nej, Magnus som heter Silfvenius Öhman lämnade faktiskt bort Silfvenius och heter Ohman här. Tycker själv det är lite kul att heta Jeanette OH MAN!

 • Reply Hanna 26 februari 2018 at 02:15

  Men TACK! Jag är alltså läsaren som ställde frågan. Jättekul att du ville dela med dig hur ni tänker. I vårt fall har det mycket med hur vardagen skulle bli i Sverige vs hur den är i London. Och att jag upplever det så himla svårt att kombinera barn och arbtsliv här (långa arbetsdagar, en annan (sämre) förståelse hos chefer för att vara förälder, skyhöga barnomsorgskostander, ständiga lov och kostasamma ”holiday clubs” (fritids finns inte alls på samma sätt etc) som gör att jag tror att det någon gång framöver blir Sverige. Men inte riktigt än. Är liksom inte färdig med London. Gillar också hur du skriver om att inget av alternativen måste vara för evigt utan utgå från vad vi vill här och nu. Igen TACK!

  • Reply Peppe Öhman 28 februari 2018 at 17:13

   Jamen fattar precis vad du menar. Norden är ju extremt barnvänlig (och jömställdhetsvänlig) jämfört med resten av världen. Gillar också hur du säger att ni inte är färdiga med London än. Så brukar Magnus och jag också tala. vi måste vara klara med LA innan vi åker vidare.

Leave a Reply