Suomen Blogimedia

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Skriva

Uttryck att avsky

17 april 2018

Det här är så roligt: I Facebook-gruppen 925 diskuterar ord och uttryck som folk verkligen avskyr (eller kanske: tröttnat på är en bättre beskrivning. Där finns bland annat ”Jag unnar mig”, ”Styrkekram”, ”Missförstå mig rätt”, ”Nom, nom”, ”Villhöver” (nytt för mig), ”Fiffi”, ”krispigt” och ”Le blogg”. Själv tycker jag att

Själv är jag inte överförtjust i ”bästaste” (bra, bättre, bäst. Okej?), ”Förlåt för dålig uppdatering” (ingen bryr sig) och ”Fina du” (känns iskallt). Och när folk använder sig av ”intressant” för att de inte har någon aning om hur de ska beskriva ett skeende, en bok, podd, blogg eller annat. Däremot skrev någon signatur: ”Språkbitterfittorna” som jag verkligen älskar.

Jag vet att många av er som läser är noga med språket (kommentarsfältet under inlägget Passivt aggressiva hälsningsfraser var väldigt underhållande). Er tur alltså, vilka uttryck, slarv, missförstånd och trendord och -uttryck stör ni er på/älskar? Obs det finns inget rätt och fel, är bara nyfiken! Får man kalla sin balkong för balle?

Språket är fritt
Frågor och svar del 6

You Might Also Like

95 Comments

 • Reply A 17 april 2018 at 13:11

  Oh, så uppfriskande irriterad jag blev av att läsa uttrycken i första stycket! Nästan alla irriterar mig! Utöver dessa väcker även ”det är du verkligen värd!” ilska. Inte pga språket utan den underliggande meningen att vissa är värda solsemestrar flera gånger om året när sanningen är den att just dessa bara råkar ha råd.

  • Reply Peppe Öhman 17 april 2018 at 15:20

   JA! Är med dig där.

 • Reply Veronica 17 april 2018 at 13:24

  ”Höll jag på att säga”.
  Att vränga ord så de slutar på is. Gullis. Föris. Mellis. Tål det inte.

  • Reply Peppe Öhman 17 april 2018 at 15:20

   Har hänt att jag *ironiskt* skrivit gulliz.

  • Reply MC 18 april 2018 at 04:22

   Haha gah ja det har jag och maken fastnat i sedan vi fick våra barn. Allt slutar på -is nu! Favoriten där får väl vara ”snoppis” då 😄
   (Ja vi har söner, är inte makens kroppsdel som går under detta namn, då hade det inte blivit mycket till barnavlande.)

 • Reply Johanna 17 april 2018 at 13:55

  Vart kommer du ifrån (istället för var).
  All slags felanvändning av ordet själv när man menar ensam.

  ”Missförstå mig rätt” är nog väldigt uttjatat och funkade inte ens när det var nytt.

  • Reply Peppe Öhman 17 april 2018 at 15:21

   Ja fy! Eller DEM istället för DE.

 • Reply Linnéa 17 april 2018 at 14:08

  Nu fick jag ändå lite skamsköljning – fina du använder jag OFTA(!) ledsen om jag lyckats skriva det till dig någon gång 😳 men för mig är ”fina du” på riktigt hur jag känner, haha.
  På min lista ligger iaf (de jag kan komma på nu)
  – gött, sköj, trökigt och alla andra omskrivningar med ö i sig. Tål det inte!
  – hundratio procent – som i ”jag litar på det till hundratio procent”. 100 är mer än nog, ok?!
  – åsiktskorridor. Tröttnat på att folk slänger sig med det utan att ha på fötterna alt. utan att veta vad det är
  – tolerant. när ordet används för att hävda att en minsann bryr sig om marginaliserade grupper. Tanken är god men har en så negativ klang när en tänker efter? Att vara tolerant innebär jag att en bara tolererar något, och det implicerar ju att en fortfarande tycker det är avvikande.
  OCH håller helt med om att det är störigt när intressant används i alla sammanhang. Så genomskinligt!
  KRAM!

  • Reply Peppe Öhman 17 april 2018 at 15:22

   Jag har antagligen själv också skrivit fina du. Är ej särskilt konsekvent. Och har aldrig känt mig iskallt behandlad av dig! För övrigt håller jag med dig om ALLT.

 • Reply S 17 april 2018 at 14:15

  Jag blir lite sorgsen å det svenska språkets vägnar då någon böjer vanliga svenska ord enligt engelska pluralregler (dvs -s i slutet då det borde vara -n eller -r). Dock går det att kalla mig lite motsägelsefull eftersom jag säger muffinssar och inte muffinar 🙂 Det känns också som om det hände ganska plötsligt att folk inte mera kan skilja på de och dem. Och mina nackhår reser sig av ”omnomnom”.

  • Reply Peppe Öhman 17 april 2018 at 15:23

   Jag har antagligen brutit mot s-regeln tusen gånger. Och ”omnmom” ryyysningar. 🙂

 • Reply Frusnygg 17 april 2018 at 20:52

  Jag gillar inte att bli kallad vännen, hu vad det skorrar falskt. Och fina du, samma där. Konstigt, det är ju snällt menat…
  Jag hör vad du säger får jag rysningar av. ELLERHUR men betoning på varje stavelse. När det sägs för 10e gången på lika många minuter har jag checkat ut från samtalet.

  Vill även bekänna mina egna slarvord, eller förresten, kan du inte köra en egen post om det?😊

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2018 at 08:49

   Fattar mycket väl, ”vännen” kan lätt uppfattas som härskarteknik. (gör GÄRNA inlägg om egna slarvord)

 • Reply Jennifer 17 april 2018 at 21:56

  Hahaha denna: ”Förlåt för dålig uppdatering” (ingen bryr sig)

  Ja…. 🙂 Uppdatera bara istället för att babbla om hur lite du har uppdaterat!!

  Och, gud vad jag känner att jag måste se över mitt användande av intressant, haha! Inser ju nu att det är ganska platt – men också så bra beskrivande ju, för just den känslan liksom. Kanske man ska göra som man alltid bör göra med skrivande, inte säga att det ÄR intressant utan beskriva det som faktiskt är det intressanta.

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2018 at 08:51

   Säger inte att jag inte slängt in ett ”Intressant” men försöker att sluta upp med det 🙂

 • Reply Camilla 17 april 2018 at 22:37

  Klarar bara inte av ordet ”medans”. Det heter medan. Och när svenskspråkiga pratar om sina ”kids” eller skriver om sina ”kidz”, det är ju bara för pinsamt.

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2018 at 08:51

   hahaha, jag KIDZEN får ett NEJ.

  • Reply Veronica 19 april 2018 at 04:44

   Kids hatar jag, men ibland kan jag säga mitt kid om min avkomma… och inte som rådjurskid.

 • Reply Louise 17 april 2018 at 22:42

  Kan man kalla sin balkong för något annat än balle?!?
  Ja ja. Jag får rys när språk ska vara gulligt. Som ni säger med ”nomnom”.
  Men jag är ju världens värsta när jag pratar med barnen och avslutar typ allt med -is.

  Jag tycker man missbrukar ordet ”avundsju. Så fort någon (offentlig) person blir kritiserad och skriver om det så fylls kommentarsfältet av ”de är bara avundsjuka!” Man ba: eller så tycker de att kritiken var befogad?
  Mest stör jag väl mig på att det som folk anses vara avis (där kom -is) på är utseende, pengar och prylar.

  Kul inlägg detta!!

  Ps: Din blogg krånglade häromdagen och jag fixk kris, skönt att den är tillbaka <3

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2018 at 08:23

   ÄLSKAR BALLEN! Och gud sån panik JAG hade när bloggen låg nere. Det är en plugin som strular har ännu inte identifierat vilken så alla får ligga passiva.

 • Reply Johanna 17 april 2018 at 22:48

  När folk skriver ”så pass nöjd!” eller liknande för sig självt. Uttrycket förutsätter ju eg att det kommer något efter, tex ”jag var såpass nöjd ATT jag gjorde samma sak en gång till”, ”vi trivdes såpass bra att vi aldrig ville flytta”.
  När folk säger interjuvar istället för intervjuar.
  (Eller skriver dem där det ska vara de, huu).
  Håller med om mycket ovan, skriver nog dock ”fina du” ibland, hehe. Menar det dock genuint om jag skriver det.

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2018 at 08:52

   Tror att jag måste backa lite med fina du, tänkte mest på det i kommentarsfält när bloggaren svarar ALLA kommentarer med: Fina du. I mail är det mycket mer personligt.

 • Reply Sara 17 april 2018 at 23:00

  För några år sedan skrev väldigt många statusuppdateringar av typen ”Göteborg levererar”. Fortfarande när jag hör någon säga att nånting levererar ryser jag lite. Stör mig också på gött, sköj etc som Linnea skriver. Och värdig vinnare. Fattar det liksom inte. Den som vann, den vann. Och ”Man blir glad” tycker jag låter ungefär som Peppe beskrev ”Intressant”. Men jag inser nu att det är antagligen jag som låter språkbitterfittig och oglad. Hehe. Jag knyter väl min knytblus och fortsätter dagen.

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2018 at 08:53

   Jag kan ha gjort mig skyldig till ett ”Levererar” under åren, hehe. Håller så med mig om ”man” istället för ”jag”.

 • Reply Lotta K 18 april 2018 at 00:17

  Hatar. För. Många. Punkter.
  ”Möta upp” och andra direktöversatta am engelska uttryck. 24/7. Låter urlöjligt tycker jag. (Men så är jag också 150 år gammal.)

  • Reply Peppe Öhman 19 april 2018 at 16:04

   PRETTO med punkter mellan alla ord. Jag är 151.

 • Reply Filippa 18 april 2018 at 00:20

  Om tom tjejer börjar hata på fiffi finns inga vettiga allmängiltiga uttryck kvar att använda så vi kan väl bara lägga ner att erkänna fittans existens då.

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2018 at 08:21

   Men man vi inte prata om vagina, vulva, fitta eller snippa?

  • Reply Hanna 18 april 2018 at 13:47

   SNIPPA är ju allmänt vedertaget nu.

   • Reply Filippa 19 april 2018 at 02:26

    Jag kan ej kalla min fitta för SNIPPA när jag är 39 år.

    • Reply Peppe Öhman 19 april 2018 at 16:05

     Men vulva, vagina, fitta? Alla får givetvis kalla sitt könsorgan för vad de vill (Berit!), men för mig är fiffi en äldre dams pudel.

     • Filippa 20 april 2018 at 01:07

      Vulva är inte ens könsorganet, fitta kan du inte använda i sociala sammanhang, vagina är skrattframkallande för vem som helst. Fiffi är sött, neutralt och svårt att ta illa upp av, jag blir så GALET IRRITERAD över att KVINNOR tar ifrån andra kvinnors FÅ uttryck som går att använda i denna värld.

     • Peppe Öhman 20 april 2018 at 07:01

      Men ingen tar väl ifrån någon din rätt att använda ordet ”fiffi”? Det finns en stor skillnad mellan att ha en åsikt kring ett ord och förbjuda det. Jag tycker t.ex. att min vagina är värd större respekt än att kallas för fiffi, men det betyder inte att ingen annan får använd det ordet för sitt könsorgan. (måste erkänna att jag lyfte på ögonbrynen när jag läste att du tycker att vagina är ”skrattframkallande” men det ör såklart helt upp till dig att skratta åt vad du vill). Ha en fin dag!

 • Reply Agge 18 april 2018 at 00:24

  Nu läste jag inlägget om mejlavslutning. Är detta ngt rikssvenskt? Jag avslutar med ”kram” endast om någon har dött och jag kondolerar (eller därmed jämförbar krissituation). Mvh är ju utmärkt, samma H/ eller T/ (finska). Helst kombinerat med bara första initialen tex. T/A

  Ok, tummenuppbilden, valfri enstska emoji är utmärkta men används huvudsaken med nära kollegor samt folk man känner privat.

  Är det typiskt svenskt detta att vara generös med hälsningsfraser men samtidigt bete sig hur iskallt som helst mot andra? Då gör jag mycket hellre tvärtom.

  Sen gällande dethär inläggets tema

  Irriteras av:
  Ta beslut (fatta beslut)
  Själv (ensam!)
  -Z i slutet av ord
  -is i slutet av ord
  Generellt att vuxna talar benisspråk med varandra
  ”Unnar mig” i tid och otid. Härrigud, ät din bulle utan att blanda in andra i om du är ”värd den” eller inte (du är antagligen värd den)

  Mvh/ A

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2018 at 08:54

   Med avslutningsfraser handlar det väl om smak och kultur, tänker jag.

   • Reply Agge 19 april 2018 at 12:27

    Tänker du eller tycker du?

    Där kom ett uttryck till jag blir irritetad på. När man inte står för att man anser eller tycker – uta försöker dra till med ”tänker” . Som om det gjorde nånting annirlunda.

    • Reply Peppe Öhman 19 april 2018 at 14:04

     Jag i min tur stör mig på ordet ”annirlunda!. SKOJA! Och ibland behöver språket fler nyanser, därför kan tycker bytas ut mot tänker. (tråkigt om du upplever svenskar som kalla, det kanske är en kulturkrock, ni bara inte riktigt förstår varandra?)

 • Reply Janina 18 april 2018 at 00:59

  Jag tycker inte om ”ett femtontal”. Vad är det för matematik? Om det är mellan 10 och 19 är det ju rimligtvis ett tiotal och sedan kommer ett tjugotal.

  För övrigt minns jag en gång för länge sedan när jag för ovanlighetens skull tittade på svenskspråkig tv från Finland och reagerade på det i mitt tycke fåniga uttrycket ”choko”. Som österbottniskt barn uppväxt med SVT var jag inte så van vid finlandssvenska i sydlig variant. Senare har jag kommit i kontakt med fler svenskspråkiga från den delen av världen och upptäckt att de säger fler konstiga saker. ”Helt sikaläppä” var en anti-favorit.

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2018 at 09:10

   EJ OKEJ att skriv ”ett femtontal”! Älskar däremot ordet Choko också i form av att beskriva något som är lätt och skönt.

 • Reply Linn 18 april 2018 at 01:50

  Åh, mitt favorithatämne *gnuggar händerna* (<- förmodligen någons hat)
  Jag HATAR
  shit pommes
  pommes öht faktiskt
  när folk använder man istället för jag t ex "man känner sig ju lite trött idag" (nej, det gör MAN inte. DU gör det.) Ännu mer irriterande när det används i diskussioner/bråk. Då blir jag typen som vässkriker "Stå för dina jävla åsikter".
  "Det är sen gammalt" som är så himla poppis just nu
  Föris istället för dagis. Trodde hela grejen med att använda förskola var att uppmärksamma det pedagogiska arbetet/anställdas utbildning/yrke. Föris är ju för fan precis samma sak som dagis isåfall tycker jag.
  Alla -is ändelser i och för sig. Mellis, gullis, snuttis, sötis.
  Sötnöt. Bara…nej.

  Okej, jag kan hålla på typ hur länge som helst.

  • Reply Peppe Öhman 19 april 2018 at 16:09

   Ja ”man” istället för ”jag” kan verkligen verkligen vara den fegas alternativ. FORTSÄTT!

 • Reply DDT 18 april 2018 at 02:46

  Jag har svårt för ”aja”. Som i ”Aja, nu ska jag gå ut och sätta mig i solen.” Något slags talspråksförkortning av: ja ja, nog om detta, nu… Störigt!
  Sedan har jag av oklar anledning väldigt svårt för orden mums och mumsa. Och stavningen ”surpla” istället för sörpla (som också är ett fult ord) får mig att rysa. Precis som ”omnomnom”.

  • Reply Peppe Öhman 19 april 2018 at 16:10

   haha surpla. kan inte bestämma mig för om det är beskrivande eller äckligt eller båda eller ett missförstånd från skribentens sida (alltså inte din).

 • Reply Anna 18 april 2018 at 05:06

  ”Klockrent” får mig att rysa. Och när folk säger ”Mumma” istället för ”Mums”. En annan sak jag har svårt för är när nån säger ”en” istället för ”man,” (förlåt för det, jag vet att du gör det). Jag tycker bara att det låter språkligt fel och lite gammaldags.

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2018 at 08:17

   Åh, mitt språköra vill också skriva MAN, men jag tänker att EN är mer inkluderande. Jag vet inte, kämpar med det.

 • Reply matilda 18 april 2018 at 06:49

  jag gillar inte när folk kallar balkongen för ”ballen” eftersom det alltid tar mig liiite för lång tid att förstå att de inte pratar om en snopp. när folk stavar fel på Lunarstorm-vis, typ ”kjamis” eller byter ut s mot z. när man skriver ”ok” istället för ”okej” ”ok” är så himla kort och avvisande. ”okey” är ett felstavat ”okej”, gillar alltså inte ”okey”. på engelska vet jag altdrig vad jag ska svara på ”whats up?” jag tänker att det uttrycket används på samma sätt som ”hur är läget?” men svaret på ”whats up” kommer inte lik självklart som på ”hur är läget”. man har sagt mig att på ”whats up” kan man svara ”just chillin’ ” men varenda gång ngn kaster ett ”whats up” åt mitt håll får jag tunghäfta och säger typ ”eeeeeeeehhh…”
  jag gillar när man säger ”älskart!” istället för ”jag älskar det” . ”jag är svårt förtjust i” är också ett uttryck jag gillar.

  • Reply Peppe Öhman 19 april 2018 at 16:10

   haha! Älskar att ligga på ballen! ÄlskarT också ÄlskarT.

 • Reply Viktoria 18 april 2018 at 07:18

  Åh, vilken rolig bloggpost. Håller väldigt mycket om många ord som kommenterats redan. Själv vill jag lägga till uttrycket ”göra skillnad”. För mig är det så otroligt slitet och svengelskt. Det dyker upp titt som tätt i mitt jobb (arbetar som copywriter) och jag kämpar, numera bittert, för att slippa använda det.

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2018 at 08:16

   JA! Jag avskyr också GÖRA SKILLNAD! Tack för att du som copy är på min sida här.

  • Reply Hanna 18 april 2018 at 13:51

   Snälla hjälp mig med alternativ! Vill ofta tala om för givare att deras gåvor verkligen GÖR skillnad och har svårt att hitta alternativa uttryck som är lika sanna och ändå allmängiltiga.

   • Reply Viktoria 22 april 2018 at 21:33

    Jag försöker skriva runt det uttrycket och koppla givandet till något konkret – alltså att lyfta på vilket sätt gåvorna har betydelse. Gåvorna kan vara viktiga, rädda liv, förändra framtiden och så vidare. Tycker också det är viktigt att lyfta att gåvor når fram. Dock har jag inte hittat något exakt uttryck som kan ersätta ”göra skillnad”, utan satsar hårt på att undvika det 😉

 • Reply Sorella 18 april 2018 at 07:32

  Det här är faktiskt en intressant (!! :-)) diskussion. För min del kan jag inte alls förstå varför man skall tala om SJÄLV istället för ENSAM. Fattar liksom inte alls logiken! Jag bor ensam. Vad är det för fel på det ordet här? Läste nyligen en roman som jag lånat från biblioteket där alla ensam var själv. Det var jobbigt att läsa den.
  Sedan anser jag att ordet UTMANANDE (challenging på engelska) används i tid och otid. Vad vill man egentligen säga med det ordet? Till exempel: min hund är utmanande. Va? Bästa hälsningar!

  • Reply Filippa 19 april 2018 at 02:28

   Ensam är ju ett värdeord. Själv bara en beskrivning. Jag är inte ensam, jag har hundarna, men jag är själv för att jag älskar det.

   • Reply Annika 20 april 2018 at 21:27

    Fast nej, det är inte skillnaden. Själv betyder ”utan någon annans hjälp” och ensam betyder ”utan någon annans sällskap”:
    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=411&artikel=4589729

 • Reply Jessica 18 april 2018 at 08:02

  Jag är ok med stavfel och grammatikfel i sms, statusuppdateringar och liknande med blir tokig när jag ser dem i bloggar eller tidningsartiklar.

  När det gäller ord och utryck accepterar jag det mesta, använder själv ändelsen -is för mycket, men tål inte ordspråk eller uttryck som är fel och styrkekram. Alltså vad är en styrkekram? En kram som man sänder styrka med/i? Beem me up, Scotty, känner jag då.

 • Reply Ida 18 april 2018 at 08:40

  Min VÄRSTA är formen jag glömt namnet på: gåendes, sittandes, hoppandes…. typ hon kom gåendes på gatan, här sitter jag läsandes en bok och smuttandes på mitt te (okej ännu värre, smuttandes på mitt thé!!). Det låter fruktansvärt.

 • Reply Basse 18 april 2018 at 09:03

  Spyr i min mun av ”nom nom”.

 • Reply Malin 18 april 2018 at 09:23

  Det stör mig att läsa om folk som kastar upp något när de slänger upp något; ”Jag kom hem och kastade upp frukterna på bordet.” Jag ser framför mig en person som kaskadkräks. Varje gång! Är det mig det är fel på? Vet inte om det är ett skrivfel eller finlandism eller helt i sin ordning, bara att jag får fel uppfattning när jag läser det.

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2018 at 13:54

   Hahaha! Exakt min reaktion på ”kasta upp” ”Jag kom hem kräktes upp frukterna på bordet”.

 • Reply Sofia 18 april 2018 at 10:24

  Jag stör mig som fasen på alla statusuppdateringar (fortfarande!) som börjar med ”Känslan när…..(infoga valfritt skryt)”

 • Reply Carin 18 april 2018 at 10:29

  Min lista:
  Omnomnom – låter bara äckligt
  Bästaste – låter tillgjort
  ”Det är sen gammalt” – var i hela friden kommer det uttrycket från?
  Gött – irriterande i största allmänhet

  Kan nog komma på fler också om det behövs :).

 • Reply Tormenta 18 april 2018 at 11:07

  Människor, ett otyg. Finns mycket jag irriterar mig på. Mest av allt på att inte ens journalister kan skilja på de och dem längre. Kan vi inte bara övergå till att använda dom och slippa plågas. Och nej, man kan inte säga balle om sin balkong. Eller kan man det?

 • Reply Nette 18 april 2018 at 11:37

  Ba istället för bara – aarrghh I hate it!!!

 • Reply Anna 18 april 2018 at 12:19

  Roligt inlägg! Jag bidrar med de/dem, egen/egna, sin/hennes, alla ord på -is, att binda ihop meningar med komma istället för punkt, och så när svenskar använder engelska ord! (Men obs att jag själv också gör en del av det här ibland 😉 Och ibland tycker jag också att det känns lite trist när engelska ord importeras rakt av, som tex content marketing och en massa andra tekniska ord…

 • Reply Emma 18 april 2018 at 12:34

  Jag ogillar starkt ord som ”livspusslet” ”stråla samman”, jag ska bara hem och ”landa” först och sist men inte minst ”vuxenpoäng”. Ryser lite nu när jag skriver dessa ord, tror att det handlar om nivå av präktighet kanske. När det gäller vuxenpoäng så är det höjden av knasighet, är du vuxen så är du liksom.

 • Reply Elin 18 april 2018 at 12:51

  Haha, underbart att läsa alla kommentarer! ”Nom nom” är verkligen hemskt. Även många hashtags som jag inte orkar med; finns ju t ex de som helt icke-ironiskt skriver #fredagsfysförefredagsmys och liknande. Något som jag även stör mig på något otroligt (men det är nog mer ett slags manér än rent språkligt haveri, egentligen) är när folk avslutar arga/uppläxande inlägg med ”Kram!” eller – ännu värre – ”Puss!”. Jag läser det som att avsändaren vill signalera sig vara en mer högstående person som nedlåter sig till att skriva kram till alla mindre vetande, tycker det är otroligt passivt aggressivt faktiskt. Jag vill inte ha någon kram, däremot tar jag gärna en saklig och respektfull diskussion om vi tycker olika. Ett annat mindre kul uttryckssätt: att skriva ”älsklingar” och syfta på alla sina följare 🙁 Eller detta ofog att hela tiden referera till sig själv som ”en person” : ”här ser ni en person som…xx” på insta. Skulle kunna fortsätta! 🙂 Tack för bästa inlägget och en allmänt jättebra blogg!

 • Reply Ylva 18 april 2018 at 12:55

  Att man i sverige säger mysigt om ja typ allt, mysigt att gå till Ica med barnet etc. Mumma är också irriterande, tror det betyder mums eller dylikt. Och varför skriver alla ”dem” för ”de” i subjektform? Dem myser på Ica, t.ex. oj så skönt det är att få irritera sig såhär, oftast gör jag det bara i tysthet!

 • Reply Ylva 18 april 2018 at 13:05

  Och, nu är jag säkert provocerande, men lite stör jag mig på att man fortfarande använder ordet ”hänga” med kompisar, efter skolan häng etc, det låter slappt och oplanerat men alla vuxna med barn är planerade till tänderna och de flesta hör jag aldrig säga en hel mening utan att ett barn kräver något…så lite skönt häng? Njae

 • Reply Josefin 18 april 2018 at 13:45

  Stör mig mest på när folk skriver te (alltså drycken) på olika galna sätt som inte är svensk stavning.
  The

  Thè
  DET HETER TE vill jag skrika då.
  Tack för att det äntligen finns ett blogginlägg i världen där den här kommentaren är relevant 😀

  • Reply Monika 18 april 2018 at 23:31

   Jaaaa tänkte också på detta, får spunk när folk skriver thé! Det blir inte finare än te, faktiskt. Och chevré när det heter chèvre. Chèvre!

  • Reply Elinen 19 april 2018 at 05:01

   Åh jag håller med dig till 100%. Hur kan te vara ett så svårt ord att stava?

 • Reply Språket är fritt - Livet & LA 18 april 2018 at 14:12

  […] för alla era kommentarer på förra inlägget! Det har varit väldigt kul att läsa dem, jag svarar så gott jag kan och fort jag hinner. Jag […]

 • Reply Helén 18 april 2018 at 23:34

  Jag avskyr när någon använder ocksån istället för också! Nää-ä, då vill jag inte vara med längre.

 • Reply B-M 19 april 2018 at 00:34

  Haha, vilket kul ämne! Håller med om alla dina och fyller på med:
  Finlandssvenskar som pratar svenska (i TV) och slänger in ”hej” I början av allt de säger. ”Hej, nu skall vi prata om…” ”Men hej, nu går vi vidare till ett annat ämne…” Det kommer från finskan och det irriterar mig enormt. .
  Samma finlandsvenskar som inte kan prepositionerna på svenska!!!
  ”Några” är väl 5-6 och ”ett par ” 2-3? Varierar enormt…..
  Folk som säger ”man” när de talar om sig själv och egentligen menar ”jag”.
  Och så ”egentligen”!!! Som heter just så och inte egenkligen och allt annat hemskt *ryser*

 • Reply Johanna 19 april 2018 at 00:48

  Å det finns så många ord jag stör mig på. Värst är de som konsekvent skriver ”dem”, utan att bry sig om att det oftast ska vara”de”. Det värsta är att jag tror att de tror att de skriver extra bra när de gör så! Hur svårt kan det vara? Ingen skriver fel på ”han” och ”honom”! Sen stör jag mig faktiskt på ”en” istället för ”man”, jag tycket det ser tillgjort ut och köper inte att det ska vara mer inkluderande. Ett uttryck jag har svårt för i talform är ”det hade varit kul”. Tex om jag frågar om vi ska göra ditt eller datt och personen svarar att det hade varit kul. Då låter det för mig som att det hade varit kul i en parallell värld, men att det nu inte går av en eller annan anledning. Vilket oftast inte alls är vad som menas.

 • Reply anna 19 april 2018 at 00:48

  Underbart inlägg (eller ijenklien, snarare underbar diskussion!) Nu skrev jag ”ijenklien” eftersom det är ett av få ord som jag faktiskt HÖR uttalas fel. Jag håller med om nästan allas inlägg – men visst är de allra flesta ffa förekommande i skriftlig form? Alltså har någon verkligen HÖRT någon säga ”kjamis, du är min bästaste kollega” när de lämnar arbetsplatsen? Men det är fascinerande att chat-språket- som dessutom börjar dö ut skriftligt – har intagit talspråket.
  Det här #nomnom äcklar mig som f*n, men det ser jag bara hos de stora (svenska) mat-Instagrammarna – skriver folk från hela världen ”nomnom”, det borde ju vara ett Universellt Läte (som ”schhh”)? En tuvessonsk portion under tian som verkar superbt god förstörs lätt av hashtaggen #nomnom.

  ”Bästaste” är nog att avsändaren försöker GULLIFIERA betydelsen, likt att ett litet barn säger ”dåligaste”.

  De vs. dem- diskussionen är ju faktiskt inget att diskutera, nu i de sista skälvande timmarna som Akademien är sittande finns det ju vedertagna regler för detta begrepp, det är väl mer en irritation över (även skribenters!) okunskap-i-svenska snarare än att ha uppfunnit nya uttryck.

  Bara några få har tagit upp ”svengelska” uttryck, men går det att få igenom något straff i stil med ”du måste gå om åk 1-9” för de som skriver ”hata PÅ”? I Sverige HATAR vi. Bara. Vi hatar inte PÅ någon.
  Och när ni råkade höra några prata – nej ni ÖVERHÖRDE inte i Sverige. Googla på det, det finns ett vedertaget musiktekniskt begrepp för ‘överhörning som INTE ALLS är vad ni Råkade Höra….

  Kjam!

 • Reply Helena 19 april 2018 at 03:02

  Jag blir lika uppretad varje gång jag ser någon tala om plantbaserad kost. Engelskans plantbased översätts till växtbaserad på svenska för annars äter man endast unga växter i stadiet mellan de att de kommit upp och innan de blivit fullvuxna.

  • Reply anna 20 april 2018 at 00:28

   Ja! Men det är nog copy/journalistbraschen vi ska reta oss på, tror faktiskt att normalkonsumenten tänker att det är rätt uttryck! Men det är samma med kläder i Organisk Bomull…

 • Reply Malin 19 april 2018 at 03:54

  Josefin: alltså ja! Det har jag sett i flera svenska bloggar och fattar på riktigt ingenting. TE för guds skull! Mycket relevant att lyfta fram tycker jag 😉

 • Reply CYN 19 april 2018 at 05:47

  Håller med om att jag stör mig på ifall artiklar eller ”seriösare” texter innehåller dessa exempel som ni räknat upp.

  Men ler lite här när jag läser, för det är för mig lustigt att många irriterar sig över dessa uttryck, särskilt om de finns på instagram eller facebook. *rycker på axlarna* Vi är ju alla olika. Så, ”whatever floats your boat” liksom.

  (Fast har själv tidigare använt mig av ”åååh vännen/gulle/sötis” i nedlåtande ton, tills jag insåg att det är en härskarteknik. Slutade upp direkt när jag insåg det. Ibland gör man dumheter utan att ens inse det själv…).

 • Reply AlandsPetra 19 april 2018 at 08:38

  Jag får mer allergi av uttryck som är rakt från finskan som: ”trevligt veckoslut” istället för ”trevlig helg” ”kossor i diket” å ”vessabyttor”….

  • Reply B-M 20 april 2018 at 01:17

   Och ännu värre, ”veckända”! Och simkostym 😀 😀 . och på presidentbalen då kommentatorerna säger att damerna bär ”dräkt”, de har väl klänning på sig de flesta…..?! .

   • Reply AlandsPetra 20 april 2018 at 13:07

    Hahaha! Veckända!!!? Den hade jag faktiskt sluppit tidigare! Låter ju mer som om man hade veck på slutet av något:-)! Sen kan d ju åxå råka sig att d e rörsanering i konditionssalen :-)!

 • Reply Johanna 19 april 2018 at 10:33

  Måste tillägga uttrycket ”spyr lite i munnen” när jag dessutom läste det här bland kommentarerna. Alltså hur äckligt får man uttrycka sig? Och dessutom: nej, på riktigt gjorde du nog inte det.

 • Reply Annika 19 april 2018 at 14:32

  Och i slutet på maj när folk börjar gå på dimensioner och inte på dimissioner.

 • Reply Hilma 19 april 2018 at 14:49

  Yay! Friyay! Så fult och töntigt det låter.
  Playdate. Ja eller så leker barnet med sin kompis helt enkelt.
  Sen har jag otroligt svårt för felsägningar som fallmskärm och vattenkoppor.
  En gång var jag på Maxi och de hade minioner där som gosedjur. En vuxen kvinna utbrister: Åh kolla, här har de miniorer! Jag vet inte om jag hade pms eller nåt för jag var på riktigt nära att skrika rakt ut: MINIONER! Det heter MINIONER! Fast frågan är ju vem som varit störigast då…haha!
  Sen undrar jag verkligen varför jag har så svårt för ordet chokladkaka. Jag får rysningar av det. Det kanske är för många k eller nåt?

 • Reply Sara 19 april 2018 at 23:33

  Håller med om det mesta här ovan, men jag är helt klart skyldig till -isändelser. Dock främst när jag pratar med sonen… min sambo blir tokig på mig. Men jag tänker att det kanske uppväger en del av allt typiskt ”grabbigt” språk som han kommer att utsättas för.

 • Reply Lisa 20 april 2018 at 08:52

  Men HUR har jag missat denna roliga tråd?! Har så många här men besinnar mig till ett litet urval:
  ”Bra där” – klarar inte av
  Hashtags av typen #nufårhansigalltenöverraskning
  Sällar mig till gruppen som har svårt för bästa, fina(ste) och vännen
  Håller så med Johanna ovan gällande folk som säger ”hade varit kul” när de menar ”SKULLE varit kul”
  På engelska, u istället för you. Två fler bokstäver för fan, du har tid!
  ”Organisk mat” – ekologisk tack!
  ”Drömmigt”
  ”Slut som artist”

  Som östgöte drar jag dock en lans för ”gött” – så har vi alltid sagt!

  Till sist – ”balle” för balkong? En serio? Nu känns hemflytten plötsligt tveksam.

 • Reply Maja 20 april 2018 at 12:06

  När folk skriver (för man pratar ju inte så?!) ”pga” och så direkt efterföljt av tex hungrig, trött, mörkt etc UTAN de nödvändiga propositionenerna som tex pga att jag var hungrig, pga att jag var trött, pga att det var mörkt. DET stör jag mig på. Pga slarvigt! 😉

 • Reply Ebba 20 april 2018 at 13:53

  Även fast.
  Så mötte jag upp…

  Det gör ont i mina ögon.

  • Reply Ebba 20 april 2018 at 13:54

   Ja! Jag håller med. Pga slappt.

   • Reply Ebba 20 april 2018 at 13:54

    Skulle till Maja.

 • Reply Maria 21 april 2018 at 00:01

  Hen sprang snabbare/långsammare än mig.
  Jag har stött på dylika satser rätt ofta på sistone och måste varje gång undra: Mig springer?

 • Reply Camilla 21 april 2018 at 22:58

  Skrattar så tårarna rinner!! Och skäms kanske lite eftersom jag också gör mig skyldig till ett par av ovannämnda övertramp. Till exempel har jag levt drygt femtio år på jorden och anser mig ha vitsordet 9 1/2 (minst) i modersmålet svenska och ändå inte fattat att ”veckoslut” inte är korrekt! Man lär så länge man lever. Minsann.
  Tack för alla godingar ni har levererat!

 • Reply KarinM 23 april 2018 at 04:46

  I poddar….
  ”nånstans”
  ”så”
  Som i mitt tycker överanvänds och dessutom malplacerat, kan nästan inte koncentrera mig ibland på det som sägs utan räknar dessa ord.

Leave a Reply