Suomen Blogimedia

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Jobb Podcast

Till dig som vill jobba på semestern

2 juli 2018

I dag började Magnus jobba på Nyhetsmorgon där han kommer att vistas tills veckan före vi åker hem till Los Angeles. Vanligtvis brukar de flesta poddarna han klipper och producerar ta sommarpaus, men i år kör de på som vanligt vilket leder till att Maggan i praktiken har två jobb. Själv kommer jag kommer att också jobba hela sommaren. Jag har deadline på ett stort projekt den 1 oktober och vet att det inte är något jag kommer att kunna svänga ihop kvällen före. Det är ett väldigt kul projekt så jag klagar inte. Dessutom kan jag själv bestämma över min arbetstid. Ta en helg här och en (varje) eftermiddag där. Jag ska skriva mer om just den skrivprocessen senare i veckan, men nu tänkte jag att vi skulle prata om semester och jobb. Många av oss har ju jobb som liksom smälter ihop med fritiden.

När Maja och jag talade med Micael Dahlén för Det kommer att bli bra-podden sa han han låter privatlivet rinna över i arbetslivet. Jag gillar tanken, att experimentera med att svänga på premisserna. Nu för tiden jobbar folk så annorlunda än vad de gjorde för bara 20-30 år sedan att det inte är mer än rätt att vi ser över arbetstid- och struktur. Och semestern såklart. Jag föreställer mig att olika människor och olika jobb kräver olika mycket helt ledig tid. Själv är jag väldigt nöjd med att få vara ledig när jag vill och jobba när jag vill.

Det som kan bli ett problem är när en i familjen vill jobba och en annan vill ha unison semester. Bland annat detta talar vi om, med Majas coaching som utgångspunkt, i detta pinfärska avsnitt av Det kommer att bli bra. Har ni HELT ledigt från jobbet den här sommaren? Och vad jobbar ni med?

Tips på allt du behöver veta
Håll käften, Magnus!

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Kugge 2 juli 2018 at 09:50

  Helt ledig kommer jag nog inte vara i något skede, men det stör faktiskt inte mig så mycket. Jag har inget emot att jobba några timmar varje dag om jag sen ändå kan vara sommarledig resten av tiden med gott samvete. Nu håller jag också på och redigerar ett romanmanus och det känns ibland mer som hobby än jobb och är också nåt jag inte kan hålla på med åtta timmar per dag oberoende. I sommar kommer jag också att vara 3 veckor i Berlin och bara det känns som semester – fastän jag kanske skulle jobba en del.

  • Reply Peppe Öhman 3 juli 2018 at 23:43

   Vi har ju lite samma jobb och tror att vi resonerar ganska lika. Det som måste göras görs, men mest för att det är både kul och jobb.

 • Reply Msnoob 2 juli 2018 at 10:21

  Jag faktiskt, helt ledig i tre kanske fyra veckor. Är forskare och har jobbat genom alla semestrar, de flesta kvällar, vabbar etc i alla år men förra året så började jag inse att jag mår väldigt bra av att checka ut helt ibland och att jag hinner det jag måste ändå så nu tar jag semester till 100% när jag väl är ledig.

  • Reply Peppe Öhman 3 juli 2018 at 23:42

   Njut! Jag föreställer mig att dessa tre-fyra veckor är mycket välförtjänta.

 • Reply Johanna K 2 juli 2018 at 11:15

  Jag jobbar som lärare och har alltså semester plus inarbetad tid, det som brukar kallas sommarlov, i åtta veckor. Mitt primära uppdrag är ju att undervisa och det gör jag inte på sommaren men liksom du säkert aldrig kan låta bli att tänka på saker som du vill skriva om, prata om, arbeta med, tänker jag minst en gång om dagen jobbtelaterade saker. Saker jag vill göra på lektioner, tillsammans med elever och tillsammans med kollegor. Just nu tänker jag mycket på hur jag ska lägga upp läsårets första föräldramöte. Jag har laddat ner ett material från en lärarkollega som jag tänkte kolla på i augusti och kanske genomföra med mina elever. Jag följer massor av lärare i sociala medier och tar skärmdumpar, jag mejlar jobbidéer till min jobbmail. Jag brukar inte göra så mycket konkret dock. Min syster som också är lärare har gjort skitsnygga namnskyltar till sina elever. Alltså skrivit ut och laminerat (hon har en laminator hemma!). Jag har fått en kopia så att jag kan skriva ut när jag är på min arbetsplats igen. Kanske läser jag lite barnböcker över sommarlovet också, min oreglerade arbetstid (”förtroendetid”: ca 10 timmar per arbetsvecka) får jag ju förlägga när jag vill.

  • Reply Peppe Öhman 3 juli 2018 at 23:42

   Vilken otrolig tur för de barn har som får ha dig som lärare! Är majoriteten lika engagerade som du? Min syster är högstadielärare och jag vet att hon jobbar skithårt under skolåret, men tar nog helt ledigt under sommaren (eller böcker som ska läsas i klassen läser hon visserligen):

 • Reply Jessica 2 juli 2018 at 12:05

  Jag har nog alltid velat jobba med nåt kreativt, men inte hittat rätt och/eller vågar satsa. Jag skulle inte ha något emot att blanda arbete med privatliv lite hur jag vill om jag själv fick styra och om mitt arbete även var min passion (tror jag). Jag har många veckors ledighet i sommar då jag i stort sett kopplar bort mitt jobb (är bra på det). Jag är också lärare som ovanstående kommentator, men undervisar vuxna.

  • Reply Peppe Öhman 3 juli 2018 at 23:40

   Bra att du kan koppla bort ditt undervisningsjobb ibland. Tror att det behövs för att kunna vara kreativ. Jag tänker mycket på att ha stunder då jag varken tar in eller producerar information.

 • Reply Anna 2 juli 2018 at 12:23

  Vilket bra avsnitt, gillar verkligen när ni bara pratar med varandra om något ämne och berättar hur ni var och en ser på saken! Gillar även den kortare längden. Och så bra reklam för både Marianne som coach och dig som journalist/skribent/etc! Förresten, gillade även din intervju med Michaela förra veckan, tyckte om sättet du ställde frågor på, att frågorna var konkreta, och att du inte stannade för länge vid någon av dem! Bra fart, helt enkelt!

  • Reply Peppe Öhman 3 juli 2018 at 23:38

   Tack! Och tack för feedback, gillar själv också mest avsnitten där Maja delar med sig av sin yrkeskunskap. KRAM

 • Reply Jessica 2 juli 2018 at 23:13

  På mitt jobb börjar många längta och räkna ner till sommarsemestern redan i april. Själv trivs jag på jobbet och hatar att ha lång sammanhängande semester men det känns som att jag uppfattas som allmänt konstig för det. Älskar att arbetslivet går till något mer flexibelt, men tror det gäller mer i din bransch. I min bekantskapskrets anser många att jobbet är något nödvändigt ont och 4 veckor sammanhängande sommarsemester och en vecka i Thailand/på Kanarieöarna på vintern är det som gör livet värt att leva.

  • Reply Peppe Öhman 3 juli 2018 at 23:38

   Så fint att du trivs med jobbet, alla kan såklart inte välja vad de gör, men ett sånt privilegium att INTE bara leva för helger och semester.

 • Reply Sara 2 juli 2018 at 23:16

  Åh vad intressant det ska bli att lyssna på det avsnittet! Jag jobbar till på fredag men jag sitter hemma och skriver så det är med inslag av privatliv. Dock valde jag att ha sjuåringen hemma istället för på fritids vilket vissa dagar är påfrestande eftersom jag vägrar låta paddor/telefoner/datorer vara till fri tillgång. Senaste veckan har det dock varit underbart – sol och pool samt altan att jobba på medan barn badar och tillgång till kompisar som underhåller när mamma bara skriver. Till hösten börjar jag på ett nytt jobb så jag ser fram emot några veckor i juli då hjärnan får pausa och liksom reboota. Tack för alla fina poddar, Peppe!

  • Reply Peppe Öhman 3 juli 2018 at 23:37

   I slutet av min karriär i Finland hade jag också fredagarna lediga och älskade det! Så stor skillnad att jobba fyradagars-veckor jämfört med fem (öven om jag jobbade den sista dagen, fast med andra saker). Och TACK för att du lyssnar på poddarna! Blir glad!

 • Reply Fia 3 juli 2018 at 00:52

  Jag är administrativt verksamhetsansvarig på en myndighet (kallar mig dock aldrig för det, utan nöjer mig med ”samordnare” för att inte låta skrytig – men nu har jag jobbat så jävla hårt den här våren så nu får jag fan kalla mig för mitt rätta namn). Hur som helst. Jag kommer för första gången på flera år logga ut helt i tre veckor i sommar. Min semester är sex veckor lång i år, men jag har alltid jobbat helger, vabbar och semstrar de senaste fem åren. De tre sista veckorna kommer jag jobba delvis på distans. Nu har jag ingen länk, men forskning har visat att vi behöver tre veckors sammanhängande semester per år för att tillgodose oss vilan. Detta har jag aldrig brytt mig om, men nu är jag så fruktansvärt trött att jag faktiskt måste. Det är så klart lätt att resonera att det inte är så himla mycket att svara på ett mejl mitt i semestern – men för många av oss är det aldrig bara ett mejl när vi öppnar inboxen. Det är många ärenden och även om de inte är akuta alltid, så ockupperar de ändå min tankeverksamhet om jag går in och ser dem.

  Jag är kluven till hur mycket arbetslivet ska spilla över på privatlivet. Jag har en bra relation till min chef och jobbar väldigt fritt, men jag ser också att många chefer gärna utnyttjar det faktum att vi med datortjänster alltid (med några undantag) har möjlighet att koppla upp oss. Alla anställda kan inte heller hantera ”friheten” det ger att vara tillgänglig jämt, och bränner ut sig. Så ska det funka för någon som är anställd, måste relationen vara som den är för mig med min chef. Dvs frihet under ansvar, men ändå någon uppifrån som ser till att jag har utrymme för återhämtning. Detta skulle jag t.ex. inte kunna ge mig själv om jag var frilans, eftersom att jag har svårt att motivera mig till att inte jobba när jag har möjlighet.

  Sedan är det ju extremt yrkesberoende huruvida det går att tillåta sig att jobba fritt. Om jag bara kollar på min arbetsplats så har t.ex. akademiker oerhörd frihet vad det gäller varifrån de jobbar, men jag tror att få av dem någonsin släpper jobbet. Samtidigt är flera av dem som jobbar på administrationen ofta låsta till kontoret vissa timmar. Och de som städar måste ju vara här tidiga morgnar oavsett. Plus det faktum att alla inte kan unna sig att jobba med något de älskar. Då är det kanske inte så himla intressant att låta det ena spilla ut i det andra, så att säga.

  Håhåjaja. Var så god för jättelång kommentar om detta. Hade kunnat skriva lika mycket till men borde kanske hellre ta det till ett inlägg på min egen blogg 🙂

  • Reply Peppe Öhman 3 juli 2018 at 23:36

   Ja gud vad folk jobbar mycket. Jag undrar om vi inte jobbar mer än nånsin. Medan jag ännu jobbade på en redaktion pratade de äldre jorunalisterna ofta om hur mycket snabbare arbetstakten blivit. Tänker också på USA som är långt mycket mindre flexibelt än Norden. Där ska man sitta tills chefen går hem och har man tur får man två veckor semester om året. Där är jobbet livet. Skriv eget inlägg läser gärna!

 • Reply jenni nalaneps 4 juli 2018 at 12:38

  Som sjukskötare (jag) och kock(min man) så är vi nog helt lediga från arbetet under semestern. Av princip skulle ja aldrig, inom min branch, sätta foten på arbetet ( om jag nu då inte blev sjuk eller har en anhörig som är sjuk) under semester eller ledig dag. Här är privatliv och arbete två skilda saker. 🙂 Men förstår att detta beror mycket på branchen man är inom!

  • Reply Peppe Öhman 4 juli 2018 at 22:44

   det förstår jag verkligen, att du inte skulle jobba på semestern alltså. föreställer mig att ditt jobb är både psykiskt och fysiskt tungt på ett sätt som tex inte mitt är och att det är därför oavbruten semester är så viktig.

Leave a Reply