Suomen Blogimedia

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Podcast

Flyga med syfte

19 augusti 2018

Där kom den! Mitt i jetlaggen och lugnet över att vara hemma spelade vi in veckans podd. Veckans avsnitt handlar om hur Instagram ökar antalet plastikoperationer och sänker självförtroendet hos unga kvinnor. Vi pratar också om varför 350 nyhetsmedier förra veckan gick ihop med gemensamt budskap och varför det är viktigt att säga det självklara. Dessutom snackar vi klimatångest och vem som inte längre ska få flyga (Magnus har svaret). Var så goda! Finns på Itunes, Acast och andra ställen där poddar finns.

Vill också att ni kollar in den här hyllningen till Madonna på New York Times.

Är barnen värt besväret?
Varför Diet Coke tappar drickare

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Jessica 19 augusti 2018 at 13:25

  I den här podden körde Magnus, den vita priviligierade medelklass-mannen, ett riktigt blame-game. Jag tror att all-inklusive och charterresor är vanligare bland arbetarklass eller människor med en svagare ekonomi. Det är tryggt och enkelt att åka på en all-inklusive, man får ett fullständigt pris på resan. Jag tror att många av dem som åker på charter kanske gör det en gång om året eller vartannat år och sen flyger de inget mer. Folk med starkare ekonomi flyger ner till Malta för ett bröllop, till Alperna på skidsemester, en weekend i London och ett safari i Afrika. Vissa flyger flera dagar i veckan i sitt jobb, (och oftast är de inte undersköterskor och rörmokare som gör det), exilsvenskar (ehum) flyger ”hem” varje år och kanske svänger förbi vänner som också är exilsvenskar i andra länder (ehum). Vi kan inte bestämma vilka personer som ska få flyga, men vi kanske kan bestämma hur många gånger på ett år alla människor flyga. Alla får flyga tur- och retur en gång om året. Gör du en jobbresa så har du flugit färdigt för det året. Eller vi kanske ska bestämma ett visst antal gånger man får flyga under sin livstid. De flesta människor på den här planeten har aldrig flugit, så vi som har flugit 5 gånger var kanske är klara med flygandet och ska låta de som aldrig flugit ta över flygandet.

  Att ungdomar mår dåligt över sitt utseende, jag tror inte att det går att lösa med att mamma säger att du är söt under din uppväxt. Det är såklart bra om hon gör det, men att enbart blamea föräldrarna är inte ok. Alla barn växer inte upp i en medelklassfamilj i ett svenssonområde där man använder tiden under den gemensamma middagen att uppfostra, utbilda och stärka barnens självförtroende. Barn och ungdomar påverkas också oerhört av kompisar. Säger din crush i parallellklassen att du är ful räcker det inte med att mamma säger till dig 1000 gånger att du är fin. Jag tror att Aviciis föräldrar sa att han dög som han var många gånger, men det hjälpte inte.

  Skärpning Magnus! 👍

  • Reply Peppe Öhman 21 augusti 2018 at 10:39

   Håller med om att det blir klassförakt och allt annat. Vi får ta upp detta brev i nästa podd! TACK!

   • Reply Jessica 21 augusti 2018 at 12:28

    Ja, att man bara ska få resa i syfte att utbilda sig kulturellt är sånt som får Trump vald. När den ekonomiskt starka, intellektuella och kulturella eliten i storstäderna klappar de vapenviftande, all-you-can-eat-dinner-besökande hillbillysarna på huvudet.

    Dig, Peppe, är lätt att alltid älska, Magnus får man kämpa med lite mer ibland ( ”människor har olika värde” 🙄) 😂😂 Skojar såklart! Älskar er podd den har en egen nisch och är alltid underhållande och tankeväckande. TACK så mycket för att ni gör den!

    • Reply Peppe Öhman 22 augusti 2018 at 21:56

     Hjärta hjärta hjärta! Och tack för mycket bra kommentarer! Och för att du lyssnar på podden <3

 • Reply Lisa 21 augusti 2018 at 01:03

  Hej! Jag läste också i nyheterna hur snapchatfilter får människor att utveckla en skev syn på sig själv och att många gått så långt att de önskar bli opererade för att likna denna filterversionen av sig själv. Jag hade önskat att Magnus hade varit tyst och lyssnat lite mer på dig när du resonerade kring detta för det är SÅ viktigt att prata om. Just detta med operationer är kanske ett extremfall, men i vårt konsanta flöde av facetunade kroppar och ansikten så är det svårt att alltid tänka sådär som Magnus önskar i podden. Jag tror inte heller det är något som bara drabbar unga ”osäkra” människor. Jag är 29 och ibland kan jag få känslovågor forsande över mig av min för stunden inbillade fulhet när jag tittar mig själv i spegeln efter att ha matat mig med sociala medier (eller när som egentligen, reaktionen kan komma långt senare). Vidare så märker jag att nu vid strax innan 30 så är det ett annat tankesätt som kommer igång, alltså hur jag ska ”motverka” åldrandet. Det finns mycket här att säga, kvinnor bär på en otrolig press att se unga ut och ju mer vi kan prata om detta destå bättre. Jag tror att sociala medier verkligen ÄR annorlunda mot hur det var på til exempel 90-talet. Då var det modeller men nu ska liksom vanliga människor ha tonade kroppar med magrutor. Det är helt normaliserat att man ska springa ett maraton samtidigt som man gör en har en spännande karriär, ser till att skaffa ett eller två barn, samtidigt som man ger sig tid att åka på yogaläger i Marocco. Seriöst, sådant blir vi matade med, även utanför Instagram. Ursäkta för rant, men jag var bara tvungen att skriva detta. Älskar dig Peppe! Puss!

  • Reply Peppe Öhman 21 augusti 2018 at 10:38

   Ja men TACK! för bekräftelsen. Jag är över fyrtio och känner samma sak, att jag påverkas av Instagram. Jag kan rationalisera bort dem, men de smyger på mig så fort jag inte är uppmärksam. KRAM <3 <3 <3

 • Reply Jennifer Sandström 21 augusti 2018 at 04:28

  Låter som ett galet spännande avsnitt. Måste lyssna!

  • Reply Peppe Öhman 21 augusti 2018 at 10:36

   Ja, det MÅSTE du!

 • Reply Jennifer Sandström 21 augusti 2018 at 04:30

  Vill förresten, apropå Jessicas kommentar om blame-game, tipsa om ett initiativ här i Finland som satsar på att lyfta klimatfrågan mer lösningsorienterat. Spark Sustainability > https://sparksustainability.com/

  • Reply Peppe Öhman 21 augusti 2018 at 10:36

   TACK! Så bra länk, ska sprida den.

 • Reply Heidi 23 augusti 2018 at 02:07

  Håller med Jessica här ovan. Ska jag, exempelvis, som förra året gjorde 1 flygresa och då till Lanzarote med min familj, inte få flyga mer? Men ni då, som flyger till finland/sverige x-antal ggr per år och även andra nöjesresor (dubai ex..) för er är det helt okej att resa för ni gör det i ett ”högre” syfte? Vad upptäckte ni i dubai som ni inte kunnat googla er till, undrar jag. Om ni verkligen bryr er så mycket om klimatet hade ni flyttat hem till finland/sverige så ni slapp flyga över hela världen titt som tätt. Lite skenheligt beteende ni har, kan en ju tycka. Obs, jag dömer er ej för ert flygande, men tycker ni kunde lyft er blick lite faktiskt! Let him without sin cast the first stone o.s.v..

Leave a Reply